Registre Fiscal de San Ginés de Vilasar
Aquest conjunt està format per tres volums manuscrits de gran format corresponents al registre fiscal de Vilassar de Dalt, datats del segle XX. Els volums presentaven un estat general de degradació per l’ús, amb pèrdues als talls, cobertes despreses, estrips i restes d’antigues reparacions fetes amb cinta adhesiva. Un dels volums, a més, tenia la pell del llom pràcticament desintegrada i greus despreniments al bloc interior.



Abans d’iniciar la intervenció, es van dur a terme proves de solubilitat de les tintes manuscrites per assegurar que les actuacions posteriors no provoquessin cap alteració. Els resultats van confirmar l’estabilitat de les tintes en contacte amb aigua i solvents lleugers, permetent realitzar els processos de neteja i adhesió amb seguretat.


El tractament va seguir els criteris de mínima intervenció, estabilitat i reversibilitat, garantint la preservació de l’estructura original dels volums i la seva futura manipulació.
Es va començar amb una neteja mecànica en sec de totes les superfícies, utilitzant gomes específiques per eliminar la brutícia superficial acumulada al llarg dels anys, especialment als talls i cantonades.
Posteriorment, es van retirar amb molta cura les cobertes, que es trobaven parcialment despreses, per poder intervenir-les de manera independent del bloc. Aquest pas va permetre accedir a les zones més vulnerables i fer una neteja i consolidació en profunditat. Un dels punts crítics del tractament va ser l’eliminació de restes de cintes adhesives utilitzades en antigues reparacions, que afectaven la llegibilitat i comprometien la conservació dels suports. Aquestes es van eliminar de forma manual i controlada, aplicant solvents quan va ser necessari.
Els fulls despresos es van tornar a unir amb adhesius adequats, i els estrips i pèrdues es van reintegrar amb paper japonès de gramatge i tonalitat similars, aplicat amb adhesius reversibles. També es va corregir lleugerament l’alineació del bloc, que s’havia desplaçat en alguns dels volums a causa de l’ús i de l’estat de les cobertes.


Pel que fa a les enquadernacions, es va fer una consolidació estructural del cartó, especialment a les cantoneres, i es va procedir a la reintegració matèrica i cromàtica de les zones malmeses del llom de pell, conservant els elements decoratius originals. Un cop estabilitzades, les cobertes es van tornar a unir al bloc, afegint guardes noves que milloressin la resistència de la nova estructura sense interferir visualment.
El tractament es va completar amb una consolidació final de la pell i una lleugera reintegració cromàtica per uniformitzar l’aparença general dels volums. L’objectiu era recuperar la seva funcionalitat i estabilitat estructural, mantenint la seva aparença històrica i respectant els materials originals.


